Биљни чај

Биљни чај (у говору само чај, грч. πτισάνη, фр. tisane, кин. 涼茶 liáng chá) је биљна инфузија направљена од свежих или сувих листова, цвећа, корења или семена различитих врста биљака. У биљне чајеве не спада прави чај који се добија од грма чаја, и са њим нема много заједничког.
Кинески израз за биљни чај (liang cha) значи „чај за хлађење“, јер се у Кини сматра да он хлади прегрејани људски организам.
Биљни чајеви немају у себи кофеина. То су напици који се добијају када се врелом водом прелију различите уситњене биљка. Уситњене биљке се често продају у филтар-кесицама ради лакшег коришћења. Добијена течност се остави да одстоји неко време и по потреби процеди. Служи се топла или хладна, уз могући додатак шећера или других додатака. Биљни чајеви су јако заступљени у народној медицини као алтернативни лекови. У нашем народу реч чај подразумева лековити биљни чај, и он се неупоредиво више користи од црног или зеленог чаја.



Најважније врсте биљних чајева су:


  • чај од јечма је популаран у Источној Азији (познат као мугича у Јапану)
  • чај од камилице
  • чај од лишћа коке (maté de coca)
  • јерба мате (yerba maté) - чај од биљке Ilex paraguariensis популаран у Јужној Америци
  • чај од сушених цветова хризантеме
  • чај од коморача
  • чај од ђумбира
  • чај од цвета хибискуса
  • чај од менте (нане)
  • чај од имеле
  • чај од коприве
  • чај од роибоса (јужноафричка биљка)
  • чај од жалфије
  • чај од тимијана
  • чај од рузмарина
  • чај од матичњака
  • чај од лазаркиње
  • чај од липе

No comments:

Post a Comment